17 vrouwen die de wereld veranderden

Uitvindingen:Een heleboel vrouwen stonden als uitvinder hun mannetje. Ze bedachten stoffen, spellen en machines en maakten technologieën mogelijk waar we niet meer buiten zouden kunnen. Wetenschapinbeeld heeft een selectie van hun uitvindingen bijeengebracht.

 

1. Margaret Wilcox: Warme auto’s

Eind 19e eeuw was een ritje in de auto een koude belevenis. Margaret Wilcox kwam op het idee om de warmte van de automotor naar de inzittenden te leiden.

2. Marion Donovan: Luiers

Marion Donovan had er schoon genoeg van dat katoenen luiers niet waterdicht waren. In 1951 vroeg ze octrooi aan op een overtrekbroekje voor luiers, dat van hetzelfde materiaal was gemaakt als een douchegordijn. Tien jaar later verkocht ze haar octrooi en ging ze wegwerpluiers maken voor haar nieuwe bedrijf Pampers.

3. Stephanie Kwolek: Kevlar

Politiemensen en fietsers wereldwijd mogen Stephanie Kwolek wel dankbaar zijn. Zij vond het sterke vezelmateriaal kevlar uit, dat onder andere wordt gebruikt in fietsbanden en kogelwerende vesten.

4. Anna Connelly: Brandtrap

Bij de vele branden die ontstonden in de dichtbebouwde steden van 150 jaar geleden, kwamen vooral vrouwen en kinderen om. Daarom patenteerde Anna Connelly in 1887 een metalen brug die daken met elkaar verbond – een vroege versie van de brandtrappen buiten op een gebouw.

5. Martha Coston: Lichtkogel

Vroeger communiceerden zeelieden met andere schepen door te roepen of met gekleurde vlaggen te zwaaien. Martha Coston vond de lichtkogel uit om de communicatie te vereenvoudigen.

6. Ada Lovelace: Computeralgoritme

Lang voordat de eerste computer werd gebouwd, was het eerste computeralgoritme al opgeschreven. De wiskundige Ada Lovelace schreef in de eerste helft van de 19e eeuw wat later bekend zou worden als het eerste computeralgoritme.

7. Shirley Jackson: Telecommunicatie

Shirley Jackson was de eerste zwarte vrouw die een PhD behaalde aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology. Haar baanbrekende onderzoek maakte de uitvinding van onder andere de fax, de druktoetstelefoon, de zonnecel en de glasvezelkabel mogelijk.

8. Josephine Cochrane: Afwasmachine

Het was een schandaal toen Josephine Cochrane eind 20e eeuw met hoteleigenaren om de tafel ging om haar nieuwste uitvinding te verkopen: de afwasmachine. Het apparaat heeft sindsdien vele huwelijken gered.

9. Hedy Lamarr: Draadloze technologie

Naast een bekende actrice was Hedy Lamarr ook een slimme uitvinder. In de Tweede Wereldoorlog bedacht ze een methode om torpedo’s radiografisch te besturen. Die uitvinding stond aan de basis van allerlei andere draadloze technologie, van wifi tot gps.

10. Margaret Knight: Papieren tas

In 1871 patenteerde Margaret Knight een machine voor het maken van papieren tassen met een vierkante bodem. De monteur Charles Anan probeerde het octrooi zelf te bemachtigen, want ‘een vrouw kon onmogelijk iets bedenken dat zo geniaal was’. Hij slaagde echter niet in zijn opzet.

11. Mary Anderson: Ruitenwisser

In 1903 was Mary Anderson het beu dat ze niet goed door de voorruit van haar auto kon kijken. Daarom vond ze de ruitenwisser uit. Cadillac monteerde als eerste automerk ruitenwissers op al zijn auto’s.

12. Tabitha Babbitt: Cirkelzaag

Tabitha Babbitt vond dat zagen effectiever kon dan met een handzaag die door twee mannen moest worden bediend. In 1813 monteerde ze een ronde zaagkop op haar spinnewiel, en daarmee was de eerste cirkelzaag een feit.

13. Grace Hopper: Computer en software

Samen met Howard Aiken bouwde Grace Hopper in 1944 de eerste moderne computer: de Harvard Mark I. Het gevaarte woog 5 ton. Hopper was ook een van de ontwikkelaars van COBOL, een van de eerste hogere programmeertalen. Daarnaast heeft ze de computerterm bug gemunt.

14. Marie Van Brittan Brown: Bewakingscamera

New York was in de jaren 1960 een gevaarlijke plek, en de politie kon weinig uitrichten. Marie Van Brittan Brown nam zelf het heft in handen en vond een systeem met een gesloten circuit uit, waarbij de camerasignalen rechtstreeks naar een televisie gingen.

15. Elizabeth Magie: Monopoly

In 1904 bedacht Elizabeth Magie het spel The Landlords Game, waarmee ze wilde aantonen hoe gevaarlijk het kapitalisme was. Ironisch genoeg werd het spel 30 jaar later gekopieerd onder de titel Monopoly, waarbij het er alleen nog maar om ging zo veel mogelijk geld te verdienen.

16. Alice Parker: centrale verwarming

Zonder Alice Parker hadden we nog steeds in elke kamer een apart verwarmingssysteem nodig gehad. In 1919 bedacht zij een manier om de warmte te verdelen vanaf een centrale plek – de voorloper van ons systeem met radiatoren.

17. Mesopotamische vrouwen: Bier

Het is moeilijk om precies te achterhalen wie duizenden jaren geleden het bier uitvond. Maar volgens bierhistorica Jane Peyton hebben vrouwen uit Mesopotamië de goudgele drank als eersten geproduceerd, verkocht en gedronken.